דופן הבטן מורכבת ממספר שכבות שחלקן שריריות וחלקת רקמות חיבור שנקראות פסציות. לעיתים נוצרת חולשה באזורים מדופן הבטן בין אם בחלקו השרירי או בפסציות, החולשה גורמת להיפרדות של הדופן ויוצרת חור, ומתוך החור הזה יוצאים החוצה חלק מהתוכן של חלל הבטן. בליטה זו נקראת בקע או Hernia באנגלית.

 

ישנן אזורים מסוים בדופן הבטן שמועדים לחולשה, כגון אזור המפשעה והטבור, וישנן בקעים שנוצרים מחולשה באזור צלקת ניתוחית. הגישה הטיפולית לבקעים דומה בעקרונותיה לכל הסוגים.

  1. בקע מפשעתי – במפשעה יש תעלה שנקראת התעלה המפשעתית שמחברת בין חלל הבטן לשק האשכים בזכרים, ולשפה הגדולה של הפות בנשים. בזכרים תעלה זו מכילה את חבל הזרע שבתורו מכיל את צינור הזרע שמוביל את הזרע מהאשכים לפין ואת כלי הדם של האשכים, בנקבות תעלה זו מכילה רקמת חיבור לא תפקודית. פתח הכניסה של התעלה המפשעתית בדופן הבטן הינו האזור הכי שכיח להיווצרות של בקעים, ואנו רואים שרוב הבקעים נוצרים מסביב לפתח זה.

  2. בקע טבורי – לרוב בתינוקות מתחת לגיל 6 חודשים, אך שכיח גם במבוגרים בעיקר בנשים אחרי לידות. בקע טבורי הינו בליטה של חלל הבטן דרך או מסביב לטבור. בתינוקות בקעים אלו לעיתים קרובות מחלימים ללא התערבות עד גיל שנה.

  3. בקע בצלקת של חתך ניתוחי – צלקות שמערבות את דופן הבטן נוטות להחליש אותו, במקרים מסוימים חולשה זו גורמת לבקעם באזורים שונים בצלקת הניתוחית.

  4. בקע וונטראלי – בקע שנמצא בקו האמצע של הגוף ולא באזור הטבורי.

  5. בקע פמורלי – ישנה תעלה שמחברת בין חלל הבטן לירך, דרכה עוברים כלי דם ומבנים נוספים, תעלה זו נקראת התעלה הפמורלית, והיא מהווה אזור פוטנציאלי להתפתחות של בקעים.

האבחנה נעשית בבדיקה פיזיקלית של דופן הבטן ואזורי המפשעות, כאשר נמושה בליטה שמוחמרת בעת שיעול. אם ישנו ספק באבחנה ניתן להיעזר בבדיקות הדמיה כגון בדיקה על קולית (Ultrasound) או בבדיקת טומוגרפיה (CT).

ההתוויה הניתוחית לבקעים תלויה בתלונות של מטופל, במקרה ובקע גורם לכאב או לאי נוחות ישנו מקום לתיקון ניתוחי.

התיקון הניתוחי נעשה בחדר ניתוח תחת הרדמה כללית, אזור הבקע נחשף ע"י חתך בעור, והתיקון לרוב נעשה ע"י הנחת רשת מעל החור בדופן הבטן ותפירת הרשת לקצוות של החור, ובכך סגירת החור בלי לגרום למתח מסביב לו.

 

לעיתים רחוקות – תלוי במיקום ובגודל – לולאת מעי נכנסת לתוך שק הבקע ונכלאת. הכליאה גורמת ללחץ על הלולאה ומסכנת את אספקת הדם שלה עד כדי נמק של המעי. מקרים אלו נקראים בקע כלוא והינם התוויה חד משמעית לניתוח דחוף.